Praktische tips

Onderstaand tips die wij willen delen. Deze tips zijn aangereikt door derden en uit eigen ervaring opgeschreven. Niet iedereen zal deze tips even praktisch en toepasbaar vinden. Kijk gewoon wat voor jou van toepassing is.

- Hou vanaf het begin een dagboek bij van wat er allemaal gebeurt, je vergeet veel. Het is fijn om achteraf alles nog eens na te kunnen lezen.

Ziekenhuis/bevalling

- Wat neem je mee naar het ziekenhuis? Schone kleding, toiletspullen fototoestel, mandje, knuffels, kleertjes.

- Neem aangeboden brochures en informatie aan. Deze kun je later lezen als je hier aan toe bent.

- Persoonlijk vond ik het heel prettig om mijn dochter te zien. Het is niet eng. Op deze manier hebben wij op een voor ons goede manier afscheid kunnen nemen van haar.

- Vraag het ziekenhuis om kraamverband. Je bent bevallen maar de spullen die door een zorgverzekering worden geleverd heb je nog niet ontvangen.

- Nog niet kunnen beslissen wat je wilt doen met je kindje? Vraag het ziekenhuis of het mogelijk is om je kindje een dagje op te baren om er rustig over na te denken.

-  Vraag of het ziekenhuis, als je hier behoefte aan hebt, je kan verwijzen naar een praatgroep waar je met lotgenoten kunt samenkomen.

- Vergeet nooit dat jij en je partner zeggenschap hebben over de bevalling, geboorte, begrafenis. Jullie wil is ” wet”. Sluit het voor jullie gevoel op de juiste manier af.

- Maak foto’s ter herinnering.

Thuisgekomen/ontzwangeren/verwerking

- Vraag, als je hier behoefte aan hebt, iemand die je vertrouwt om je te ondersteunen bij de dagelijkse dingen, kraamzorg is niet geregeld.

- Praat met je partner en wees eerlijk over emoties. Iedereen heeft een andere manier van verwerken! Neem elkaar dit dus niet kwalijk en laat elkaar vrij hierin.

- Mensen kunnen erg onzeker worden in een dergelijke situatie en weten niet goed wat ze moeten zeggen. Neem ze dit niet kwalijk.

- Een lach en een traan (verdriet) zijn emoties die dicht bij elkaar staan. Geef hieraan toe. Je hoeft je niet schuldig te voelen als je ook eens lacht, dit hoort erbij.

- Zorg voor voldoende slaap en ontspanning.

- Als het mogelijk is, ga op vakantie. Even je gedachte verzetten.

- Voel je niet schuldig als je anderen om hulp vraagt. Mensen doen dit graag en vinden het prettig dat ze iets voor jou kunnen betekenen in deze situatie.

- Vergeet nooit dat jij en je partner de zeggenschap hebben over de bevalling, geboorte, begrafenis. Jullie wil is “wet”. Sluit het voor jullie gevoel op de juiste manier af. Je bent geen zeur en laat je niet leiden door wat anderen vinden!

- Ondanks het verlies kan het fijn zijn om geboortekaartjes te versturen aan dierbare familie en vrienden/kennissen. Op deze manier zijn zij direct op de hoogte van wat er gebeurt is en kunnen zij veel steun geven door hun lieve en warme reacties.

- Op de kaart kun je een gedicht zetten.

- Vergeet niet aan derden te melden dat de zwangerschap niet goed is afgelopen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld: kinderopvang, kraamzorg, huisarts, eventuele kraampakket leveranciers, werkgever, e.d.

- Je kunt een professionele fotograaf vragen om foto’s te maken. Let wel op de kosten en dit is niet gebruikelijk vraag dus vooraf goed of iemand hiervoor open staat.

Heb je zelf nog een handige praktische tip geef dit dan door op klik hier om te mailen

Wij zorgen ervoor dat de tip op de site komt.