Wat te doen bij overlijden?

Na een overlijden kun je verdooft zijn door verdriet, maar er moet ook opeens veel geregeld worden. Een moeilijke periode waarin je wel wat hulp kunt gebruiken. Hieronder vindt u een overzicht van wat je kunt moet regelen. Wil je meteen een kort overzicht? Bekijk dan de checklist (deze is nog in ontwikkeling en volgt z.s.m.)

Verklaring van overlijden of levenloos geboren door gynaecoloog/arts/verloskundige. Deze verklaring is nodig om aangifte van overlijden te kunnen doen bij de gemeente en indien dit niet nodig is te overhandigen op de begraafplaats/in het crematorium om je kindje te kunnen begraven of te kunnen cremeren.

De uitvaartverzekering vergoedt op dit moment geen begrafenis/crematie van kinderen geboren en overleden (levenloos geboren) onder de 24 weken. Vraag wat de mogelijkheden zijn.

Bel indien van toepassing een uitvaartverzorger. LET OP: als je dit doet komen de kosten op dit moment nog voor eigen rekening!

Wat jullie willen bij een begrafenis of crematie kan iedereen zelf invullen onderstaand een opsomming. Het is aan jullie hoe groot jullie het afscheid willen maken en wat voor jullie passend is. DOE HET OP JE EIGEN MANIER MAAR LET OP: DE KOSTEN WORDEN NIET ALTIJD GEDEKT!!

Rouwkaarten te versturen. stel tekst op. Er zijn speciale rouwzegels, waardoor rouwpost snel herkend wordt door het postkantoor. Daarnaast heeft TNT Post een Rouw Verzend Set ontwikkeld, met deze set wordt de rouwpost handmatig en apart van andere post verwerkt.

Beslis of je het kindje wil begaven of cremeren

Wat wil ik voor mijn kindje een Kistje/mandje/urn? Wikkel ik mijn kindje in een doek of trek ik het kleertjes aan?

http://afscheidopmaat.nl

http://www.kindermandjes.nl

http://www.prematuur.nl

http://www.pre-be-exclusief.nl/

www.hetsterrenrijk.nl

Overlijdensadvertentie

Bloemen/knuffels/kaartjes

Rouwauto (dit kost je geld) zelf je kindje vervoeren naar de begraafplaats/crematie.

Direct begraven/cremeren of eerst nog opbaren thuis of in een uitvaartcentrum? Waar wil ik de urn bewaren thuis of op een begraafplaats? Wat zet ik op het plaatje? Wat leg ik neer op het grafje?

www.ateliersfeerine.nl (kun je zelf een beeldje maken)

Uitvaartmuziek, koffie cake of iets anders?

http://www.melodiesfromtheheart.org/ toch hoor jij er altijd bij, Wieteke van Dort

Rouwteksten en rouwgedichten

Hoe ga je om met eventuele anderen kinderen in het gezin? Hoe vertel je dit?

Bovenstaande informatie wordt t.z.t. aangevuld met documenten die te downloaden zijn en handige links.